Publiek initiatief voor glasvezelverbindingen
RSS icon Home icon
 • Kosten

  Pocket

  De meest gestelde vraag is wel die omtrent de kosten. Immers als echte Nederlanders letten we altijd op de kosten. En dat is maar goed ook, niemand heeft zijn eigen geldboom in de tuin staan.

  Het is moeilijk om te voorsprellen wat de kosten gaan zijn op het moment dat glasvezel daadwerkelijk aangelegd gaat worden. Het realiseren van een aansluiting naar een woning toe (projectmatig) zit rond de €1000. Veel initiatieven weten door gebruik te maken van vraagbundeling deze kosten omlaag te krijgen. Vaak zelfs zover dat het aanleggen van de vezel zelf gratis wordt wanneer de andere woningen ook aangesloten worden.

  Hier worden door de verschillende marktpartijen wel strikte eisen voor gesteld. Zo dient een bepaald percentage van de huishoudens een glasvezel aansluiting ook actief te gaan gebruiken. Afhankelijk van de omstandigheden liggen deze percentages tussen de 40 en 60 procent.

  Glasvezel mag op het eerste oog duur lijken met een abonnementsprijs van rond de 55 euro (gemiddelde prijs bij andere glasvezel-initiatieven) maar wanneer u alle kosten bij elkaar optelt van uw huidige provider ziet u al snel dat zij dit ook vragen.

  Aanbieders over glasvezelnetwerken kunnen hogere snelheden tegen gunstigere tarieven aanbieden in vergelijking met het bestaande aanbod.

  Als initiatief kunnen wij ons op dit moment nog niet uitlaten over enige kosten van abonnementen.